Bröllopsplanering Riktiga bröllop Klädsel och Trender Styling och Dekor Skönhet och Hälsa Nöje och Resor Mat och Dryck

10 tips för ett lyckat utlandsbröllop


Bröllopsplanering • 24th September 2019
Back to posts

Funderar ni på att gifta er utomlands?

Skulle ni vilja komma tillbaka till platsen där ni hade er bästa semester eller har ni hittat ett drömställe där ni känner att ni bara måste samla familj och vänner för att fira ert giftermål?

Oavsett vad anledningen är, så snart ni har hittat er destination gäller det att komma på hur ni ska kunna planera bröllopet på distans.

Att ha ett bröllop utomlands betyder att ni får mer tid för varandra, nära och kära. Det blir till och med som en liten smekmånad på toppen av att det faktiskt är ert bröllop.

Men innan ni hoppar på planet (eller tåget) för att åka iväg krävs det en hel del noggrann planering, och is i magen.

Här följer tio tips för att lyckas med ert utlandsbröllop: 

 1. Välj en betydelsefull plats

Det kan vara en restaurang i närheten av stranden där ni förlovade er, på en vacker villa i Italien som ser ut över olivlundarna eller på ett hotell i Alperna.

Ni vet vad ni vill ha så välj något som passar er.

Se till att säsongen ni gifter er passar för lokalen och gör den rättvisa. Att ha en utomhus ceremoni vid Comosjön är fantastiskt romantiskt mellan April och September men det blir kallt för resten av året och inbringar kanske inte den känsla ni var ute efter.

Bröllop utomlands är inte att bara förknippa med sommar, hav och stränder. Det finns tusentals otroligt vackra lokaler i skidorter eller uppe i till exempel Österrikes berg som kan blir perfekta för vinterbröllop.

 1. Låt era gäster veta långt i förväg

Så snart ni har satt ett datum är det viktigt att i informerar era gäster. Att resa till ett bröllop som inte är i närheten av hemmet innebär tid från arbete eller skola och resekostnader för de flesta.

Var snäll och underlätta för era gäster genom att vara tydliga med plats och tidpunkter redan från början.
Även om ni inte har designat era trycksaker ännu eller fått ihop ett tema för bröllopet är kommunikation nyckeln här! Skicka ut ett save the date kort och ju bättre ni är på att ge tydlig information, desto fler av de inbjudna kommer att dyka upp och ha en riktigt bra, avslappnad tid tillsammans med er.
 

 1. Planera efter platsens förutsättningar
  För att både spara pengar och minska på transportkostnader samt rädda er från alltför mycket logistikplanering kan ni utsmycka lokalen efter destinationen.

Välj blommor som finns i närheten och bjud in den omgivande naturen.

I Mexiko och Kalifornien  är det mycket färger och en hel del kaktusar som florerar i dekorationerna. I Södra Frankrike hittar ni lavendel och dova toner av grönt. I Italien kan ni välja att använda olivkvistar eller citrusfrukter som bordsdekor. Och England är ju känt för sina rosor, så varför inte skapa en riktig sagoträdgård med en essens av ros.

Det här tipset gäller också valet av mat och dryck. Ta hjälp av lokala ingredienser för att skapa menyn.

Ha kul genom att framhäva de lokala traditionerna under ert bröllop, i allt från musik och underhållning till serveringssätt.

 

Capri
Image by Capri Moments  https://caprimoments.com/

 1. Tänk på gästerna
  Drar ni iväg till en annan plats är det viktigt att ni tänker över transporter och boendemöjligheter för inte bara er själva utan också era gäster. Hur lätt är det att ta sig till er destination? Kan ni erbjuda gästerna prisvärt boende som inte ligger alltför långt ifrån stället där ni ska vara?

Är det några ni vill bjuda på boende och transport är det viktigt att ta med det i budgeten från början.

Se till att inte spika datumet förrän ni vet att det finns tillgång till husrum och färdmedel för alla.

 1. Anlita en expert

Se till att hitta en bröllopskoordinator som är specialiserad på destinationsbröllop och den typ av bröllop ni önskar. Genom att ha någon som är van och erfaren slipper ni otaliga timmar på telefon och e-mail med språksvårigheter och okunskap. Det är så skönt att kunna släppa vissa delar till någon som vet vad den gör och kanske till och med finns på plats för att ta hand om saker direkt.

Ifall ni känner att budgeten inte tillåter en bröllopskoordinator för hela planeringen går det ofta att boka en kortare konsultation där ni lägger upp en plan tillsammans som ni sen kan gå efter.

Att ha en bra kontaktperson på lokalen ni har valt är också att föredra.

 1. Besök i förväg
  Det kan vara svårt att inse hur viktigt det är att faktiskt besöka platsen i förväg. Det räcker inte med att ni har varit där på konferens en gång i tiden eller att bilderna på hemsidan ser fantastiska ut. Besök med “bröllopsögonen” på och var realistiska i era förväntningar.

Har ni inte möjlighet att besöka är det ännu viktigare att ni har en pålitlig person med kunskap om platsen som hjälper er och eventuellt kan fota eller filma hur det verkligen ser ut.

 1. Välj leverantörer direkt
  Det absolut bästa är om ni kan möta upp med leverantörer och boka dem direkt. Det ger en er en chans att träffa de som kommer spela en stor roll i er dag och även smaka maten som ska serveras.
 1. Budgetera för omkostnader
  Väljer ni att ta in leverantörer som inte är lokala, till exempel fotograf och bröllopskoordinator är deras resekostnader och logi något att också budgetera för. Försök att ta med alla eventuella kostnader i budgeten för att inte blir förvånade när totalsumman dyker upp. Många ställen utanför Sverige lägger på serviceavgifter så se till att få tydliga offerter där priserna är tydliga.

 2. Välj kläder efter destinationen
  Har ni valt att gifta er på stranden säger det sig självt att det kan vara svårt att gifta sig i en prinsessklänning med flera meter av slöja och höga klackar. Vad som inte alltid är lika självklart är att valet av tyg också spelar roll. Satsa inte på en linnekostym för ett vinterbröllop eller en skapelse i silke om ni kommer vara på en bergstopp. Spets är väldigt romantiskt och avslappnat och passar perfekt vid vattnet, i sanden eller på en äng. En stor tyllkjol eller en klänning i siden kan göra sig fantastiskt på ett franskt chateau eller en italiensk masseria.

 

Suzanne Howard

Source - https://www.suzanneharward.com/collections/light-years

 1. Se till att packa smart och rätt
  Har ni saker som ska fraktas är det viktigt att göra detta i tid då det faktiskt inte är helt pålitligt, ni vill vara säkra på att allt kommer fram i gott skick och slippa stressa över sista minuten transporter.
  En bröllopsklänning bör inte gå i incheckat bagage utan ta den med dig på flyget och investera i bra förvaringsväskor för era bröllopskläder. Är det en risk att det blir skrynkligt ska ni se till att veta om det tyget kan strykas eller ångas. Fråga designern eller personalen där ni köpt kläderna för att få reda på bästa tipsen på hur de ska tas om hand och förflyttas.

Är brudklänningen eller kostymen en dyr skapelse ska ni ha en ordentlig försäkring som täcker eventuella skador under transporten.

Lycka till med planeringen av ert destinationsbröllop!