Bröllopsplanering Riktiga bröllop Klädsel och Trender Styling och Dekor Skönhet och Hälsa Nöje och Resor Mat och Dryck

A-Ö att ta upp med er fotograf


Bröllopsplanering • 24th September 2019
Back to posts

En riktigt duktig fotograf och fina bilder hjälper er att minnas den speciella dagen för evigt.

Det är fantastiskt att kunna titta på en bild och direkt förflytta sig tillbaka till de där underbara ögonblicken. Bra bilder är också ett sätt att få se vad som faktiskt skedde runt omkring er under bröllopet då du själv kanske var fokuserad på annat.

Hitta en fotograf som passar just er, det är viktigt att ni känner er bekväma tillsammans med den personen och att ni har talats vid om vad ni önskar er.

Om det går, se till att träffa fotografen innan ert bröllop, kanske till och med boka in en fotosession där ni vänjer er vid att stå framför kameran och får känna på hur det är att bli fotograferade.

Gå igenom era önskemål och flagga i förväg upp eventuella familjeproblem eller situationer som skulle kunna bli obekväma.
De allra flesta professionell bröllopsfotografer vet vad som ska göras och vilken information de behöver ha men för att göra det lättare för er kan ni gå igenom denna A-Ö lista.

stockphoto

Album - Hur vill ni att bilderna levereras till er efteråt? Vill ni ha några utvalda foton samlade i ett fint album och är detta något eran fotograf kan hjälpa er med?

Att beställa ett album med de mest värdefulla bilderna är ett riktigt fint sätt att bevara dagen på och kan vara mysigt att kolla igenom tillsammans eller visa för familj och vänner.  

Budget - Vad är er budget och hur mycket kan ni spendera på era bilder? Bilderna är vad som finns kvar efter att dagen är över och professionella bilder skiljer sig avsevärt från era gästers amatörfoton.  Det kan tyckas dyrt att anlita en fotograf men när ni inser vilket arbete de faktiskt lägger ner för planering och redigering blir det förståeligt.
Var eftertänksamma och om ni känner att det stramar i plånboken kanske ni kan hitta en bröllopsfotograf som bara är med ett par timmar och fotograferar de viktigaste stunderna. Kom ihåg att inget par någonsin har sagt att de önskar de hade lagt ned mindre pengar på en fotograf, snarare tvärtom.

Copyright - Vilka rättigheter kommer ni att ha för bilderna efteråt? Kan ni redigera och dela bilderna fritt? Se till att vara tydliga med äganderättigheter för när bilderna är klara och att båda parter är nöjda med beslutet.

Dokumentärfotograf - En dokumentärfotograf försöker skapa en sanningsenlig och objektiv bild av er och bröllopet. De tar oftast mest bilder i stunden men också poserade. Det är ett bra sätt att få en varierad blandning av bilder från er dag.

Erfarenhet - Hur stor erfarenhet har fotografen? Fråga efter att få se en portfolio.

Film - Skulle ni vilja ha en film eller video? Behövs det isåfall ytterligare fotografer eller en videograf?

Gott utrustad - Är utrustningen bra och håller hög standard? Hur mycket utrymme kommer fotografen att behöva för att förvara sakerna?

High key - High-key foton är ljusa och innehåller mycket vitt med färre skuggor.

I mörker - Kan fotografen jobba i ett mörkt ljus eller när det är dimmat ljus i lokalen?

JPEG/JPG - Kommer bilderna tas i RAW format eller JPEG/JPG?

Kvalitet - Kvalitet över kvantitet är ett motto att gå efter när det kommer till valet av en fotograf. Spendera hellre pengar på att ha professionell fotograf ett litet tag för fantastiska bilder än någon som tar tusentals bilder under hela dagen utan att det blir någon riktigt bra.

Elisabeth

Source - Elisabeth Danielsson

Lita på dem - Se till att ni känner tillit och är bekväma tillsammans med den som ska vara med er under er viktiga dag. 

Mixa - Fråga om det går att få era bilder i både färg och svartvitt. Se till att be om olika versioner av era favoritbilder.

Naturligt ljus - Hur arbetar fotografen i naturligt ljus? Krävs det speciell utrustning eller föredrar denne att arbeta inomhus?

Off-camera blixt - Kommer fotografen att använda off-camera blixt? Hur när och var isåfall? 

Paketpriser - De flesta fotografer erbjuder olika paketpriser så kolla upp detta ordentligt. Tänk också efter om det verkligen är ett bra erbjudande eller inte, det är inte alltid nödvändigt att få cd-skivor eller usb stickor med monogram.

Q-märk - Vilka tillfällen måste fotografen vara med vid och fotografera? Gå igenom alla de absolut viktigaste tillfällena samt tidpunkter och skriv upp dessa på en lista så inget av dem missas!

Reportage - en reportagefotograf tar mestadels “i stunden” foton och undviker att ta posade bilder. Det kan ge en väldigt härlig känsla av festen men ibland saknas de poserade bilderna.

Ställe - Känner fotografen till ett bra ställe där ni kan fotas och har denne någon erfarenhet från platsen ni har valt? Känner kanske lokalen till en fotograf de kan rekommendera er?

Tid - När kommer bilderna att tas och hur mycket tid kommer att gå åt för era porträttbilder? Behöver ni förbereda er, åka iväg eller underhålla gästerna under tiden?

USB-sticka - Kommer bilderna på minnessticka eller via en online plattform/drive?

Viktiga personer - Berätta för fotografen vilka av era gäster ni önskar ha många bilder på, vilka som tillhör familj och närmsta vänner.

Www - Kommer ni att ha en hashtag eller samla bilder direkt på en app eller drive? Finns det möjlighet för fotografen och era gäster att koppla upp sig direkt för att live streama eller ladda upp bilder på plats?

X-factor- Hitta en fotograf som får er att på riktigt känna WOW!

You- How comfortable are you in-front of the camera? A tip is to do a pre-shoot when you accustom yourselves to the camera and being with the photographer. You will see it is not that bad being in front of the lens. Remember to relax!

Zoom- What zoom styles and lenses does the photographer work with?

Åska och dunder - Kommer det att regna eller är det oväder? Vad har ni isåfall för plan-b? Prata med fotografen om detta i förväg så ni är förberedda och slipper bli nedslagna eller ödsla tid på att hitta andra platser. Både sol och regn kan ge magiska bilder om det finns lite planering med.

Ändra sig - Vad är det för betalningssätt och avbokningsskydd som fotografen erbjuder?

Överraskningar - Ibland händer saker som inte får hända så är det viktigt att fotografen har en försäkring som täcker detta och en back-up plan.

Inkludera fotografen i planeringen av ert event och se till att tydligt kommunicera platser och tidpunkter.