Bröllopsplanering Riktiga bröllop Klädsel och Trender Styling och Dekor Skönhet och Hälsa Nöje och Resor Mat och Dryck

Åtta tips för att skapa ett rustikt bröllop 


Ifall du drömmer om att ha ett avslappnat bröllop där naturen spelar stor roll och gästerna är bekväma är ett rustikt bröllop för dig. Rustika bröllop är romantiska, naturliga och väldigt relaxed. 

Det kan tyckas som att det är en relativt ny trend men rustika bröllop har funnits i hundratals år. Ordet rustikt är ett adjektiv som används för att beskriva saker och ting som har något med landet och det lantliga livet att göra. Inom bröllop brukar detta framförallt betyda att dekorationerna är lite enklare och mer okonstlade.

Det är få bröllopskoncept som är mer naturliga än de rustika och här följer åtta tips för att lyckas med ditt, utan några Mason jars inom synhåll.

  1. Välj en passande lokal

En lokal som blandar in naturen och är en del av sin omgivning är ett givet val. Även om smart design kan bilda ett rustik känsla nästan varsomhelst är det vanligt att rustika bröllop hålls i lador, gamla herrgårdar, stugor eller i tält. Vackra platser kan vara på fält, nära en vildvuxen trädgård eller i ett växthus.  Det är dock möjligt att dekorera en stor sal eller gammal industrilokal så att den känns varm och ger skenet av att vara lantlig.

  1. Bestäm er för en neutral färgpalett

För att riktigt lyckas med det rustika temat bör färgpaletten vara ganska enkel med mycket bastoner. Tänk er mustiga och jordiga färger så som beige, brunt och dovt krämfärgat tillsammans med stänk av bränd orange, rödvinsrött, skogsgrönt, mjukt rosa, honungsfärgat eller senapsgult. Självklart kan ni blanda in violett, syrenlila eller blått också. Färgvalen är oändliga så känn efter vilka som gör er glada och även vilken årstid ni gifter er i.

Vinterbröllop kan behöva lite djupare färger medans sommarens bröllop kan bäras upp av ljusare nyanser.

Rustic 1 

Bild: Yohanna Mårtensson (yohannamartensson.se) Stylat av: Karolina Wahlman KWH Weddings (kwhweddings.com)

  1. Hitta passande dekorationer

Rustika bröllop brukar innehålla mycket trä, vilda blommor, äkta växter och mjuka textilier.

Designa lokalen med naturinspirerade element och var inte rädd för att mixa och matcha olika typer av glas eller porslin och blanda färgerna på servetterna eller tallrikarna.

Istället för att använda er av stora blomsterarrangemang på varje bord går det bra att sätta små blommor i massor av mindre vaser för att sedan sprida ut på borden.

Lek med de naturliga ljuset utifrån och försök att hålla det elektriska dämpat genom att ha mycket lyktor, ljusstakar och fina ljusslingor. Att ha levande ljus i lokalen ger en väldigt mjuk och romantisk atmosfär. 

  1. Använd er av en blandning av olika texturer

Fokusera på naturliga material såsom trä, sten, säckväv, spets, bomullstyger, linnetextilier och stickat.

Genom att använda er av en enkel inredning och möbler som är lite råa kan ni verkligen blåsa liv i lokalen. Det är populärt att använda sig av stubbar, höbalar och träpallar men inte alls ett måste.

Med en smart blandning av jordiga basfärger och de rätta materialen kommer ni att komma långt.

Metaller likt koppar och tenn är toppen för det rustika temat och det gör ingenting om det är lite rostigt eller slitet, det kan till och med göra looken ännu bättre.

  1. Bjud på opretentiös mat från lokala producenter

En hjärtlig måltid gjord på lokalproducerade ingredienser som är lagad av kockar från de närliggande platserna är idealt att servera på ett rustikt bröllop.

Bygg själva upp en fin meny som innehåller årstidens skörd och lagas på traditionellt vis.

Det kan vara en stor buffé med sommarens grönsaker eller ekologiskt kött från bonden bredvid som grillas utomhus. Självklart går det lika bra att servera på tallrik för en sittande middag och professionellt lägga upp varje rätt på vackert porslin.

Det är inte svårt att hitta en cateringfirma eller en kock som är villig att jobba på det här viset eftersom många letar efter möjligheter att få jobba nära sitt ursprung med närodlade ingredienser och tillagningssätt.

  1. Ha en avslappnad klädkod

Känslan av ert bröllop bör reflekteras i klädvalen. Få gästerna att känna sig bekväma genom att en relativt avslappnad klädkod. Frack och långklänning hör inte hemma på ett rustikt bröllop.

En brud kan med lätthet välja mjuka och romantiska klänningar som stylas tillsammans med lite yviga eller enkla buketter med mycket ängsblommor. En brudgum har möjlighet att välja fritt när det kommer till färger och material, det är vanligt att blanda byxor och kavaj i en så kallad spetzato. Ett tips är att försöka tänka bort den svarta kostymen med sin vita slätstrukna skjorta.

Överväg om ni vill göra det lite roligt med personliga accessoarer och detaljer som färgade strumpor, stora hårband eller hängslen i kontrasterande material. 

  1. Gör-det-själv (eller låtsas att du gjort)

Ett bröllop bör reflektera er som par och ett rustikt bröllop framförallt bör kännas hemtrevligt. Addera den personliga touchen genom att använda saker som karaktäriserar just er och gör så att dekorationerna känns speciella för er dag.

Det här är ett perfekt tillfälle att gå in med dina gör-det-själv talanger. Skriv placeringskorten för hand, dekorera ljusstakar och klipp pappersvimplar för att hänga i taket.
Är du inte så pysslig av dig? Se om någon i din omgivning tycker om att klippa, limma, sticka och sy. Annars går det mesta bra att få tag på i butik eller online. Kom ihåg att gör-det-själv inte alltid blir billigare än att faktiskt köpa det direkt, så gör det inte nödvändigtvis bara för att spara pengar.

Rustic 2 

Elisabeth Danielson Emerald Weddings (elcada.se)

  1. Snap away utomhus

Fånga de där fantastiska ögonblicken med hjälp av den rätta fotografen och platsen. Med en vacker omgivning får ni otroliga foton att se tillbaka på många år framöver. Blanda in naturen och jobba tillsammans med det naturliga ljuset samt vädret för att få en äkta känsla.