Bröllopsplanering Riktiga bröllop Klädsel och Trender Styling och Dekor Skönhet och Hälsa Nöje och Resor Mat och Dryck

Kläder - Hur klär man sig för ett bröllop?


Bröllopsplanering • 29th November 2019
Back to posts

Har du blivit inbjuden till ett bröllop? Det är både spännande och härligt men kan också vara lite stressande när det står en klädkod i inbjudan som du inte har hört talats om tidigare eller helt enkelt inte förstår vad den innebär. 

 

Vi hjälper dig genom att förklara vad de vanligaste klädkoderna brukar betyda så att du lättare kan bestämma dig för vad du ska ha på dig. 

 

Frack eller Högtidsdräkt

Det är inte många som bjuder in till ett event med klädkoden frack längre då det är väldigt uppklätt. Här gäller galakläder i vackra material, det får gärna skina eller glittra lite. Klänningarna kan vara antingen ärmlösa eller ha långa ärmar och är för det mesta hellånga. Klär du dig i frack är det en i svart eller mörkt midnattsblå som gäller med vit skjorta och vita knappar till. Fracken är en längre jacka som delar sig i ryggen och bildar två hängande flärpar, den knäpps aldrig. Till den är det hellånga byxor med revärer i sidan. Vid frack som klädkod går det även att bära traditionella folkdräkter. Har du svårt att se något framför dig kan du tänka dig utstyrslar i nivå med Nobelmiddagen. Kom ihåg att ta på dig dina mest välputsade lackskor. 

frack-kladkod-for-brollop
Bild tagen från Gentlemannaguiden

 

Black tie eller Smoking

 

Det här är en allt vanligare klädsel för bröllop och stora fester. Ta fram smokingen och klä upp dig som James Bond. Här är det en jacka med sjalkrage eller spetsig krage som gäller, ofta i siden eller finare material. Till det en vit smokingskjorta, midjebälte och svart fluga. Du får gärna bära en väst också då det kompletterar perfekt till helhetsbilden. 

Klänningar kan vara knä- eller hellånga och det går utmärkt att bära en hel byxdress i ett fint material. Har du en lång klänning är det att föredra en rakare modell då de stora balklänningar hör till klädkoden frack. Det går alldeles utmärkt att bära en lite mer urringad klänning och många väljer även att bära handskar. 

 

Kostym och Cocktail

 

Den lilla svarta är din ultimata vän här. Klänningar eller tvådelade set i knälånga modeller passar utmärkt, likaså ett par stiliga byxor. Kostymen ska vara ett tvådelat set, där byxor och kavaj hör ihop. Du kan välja vilken skjorta du vill ha och bära antingen slips eller fluga. Det är fritt fram med färgvalen även om det är att föredra sobra färger och inte alltför mångmönstrat. 

kavaj-kladkod-for-brollop

Kavaj och Smart casual 

 

Många bjuder in till något som heter sommarfin klädsel och med största sannolikhet är det kavaj i lättare material och färger de menar då. Du kan göra material- och färgvalen efter årstiden tillställningen hålls i.. Kavaj med byxor och skjorta, med eller utan slips och fluga passar perfekt. Ha stängda skor såvida det inte är ett bröllop på stranden, då kan du ha sandaler. Bär du klänning kan den vara i nästan vilket material som helst, du kan såklart välja att ha kjol eller byxor också. Det är fortfarande en lite formellare klädkod så se till att du ser proper och respektabel ut. Stentvättade jeans, mjukiskläder och t-shirt har aldrig något att göra på ett event med klädkod kavaj, däremot fungerar de på väldigt avslappnade tillfällen. 

 

Det är inte bara vad du bär utan även vilken färg du bär som spelar roll. Framförallt förr i tiden betydde det otur att bära grönt eftersom det ansågs vara älvornas färg och det sades att de sagolika varelserna kastade en förtrollning på dig om du hade grönt. 

Idag är det inte lika vedertaget men det finns fortfarande tre färger att undvika att bära som gäst på ett bröllop, såvida det inte står tydligt på inbjudan att du bör göra det. 

Är det en brud som gifter sig är det nästintill självklart att du som gäst inte ska ha på dig kläder i samma vita färg. Det ser inte bra ut och i mångas ögon ses det som om du försöker ta uppmärksamheten iväg från bruden. 

Rött är om än en väldigt populär färg inte helt icke kontroversiell då den kan tyda på att du har haft ett förhållande med brudgummen. 

Svart är en vacker och elegant färg men symboliserar även sorg så det kan sticka i ögonen på vissa om du bär helsvart på ett bröllop. 

Har du några frågor om vad du kan bära på ett bröllopet är det bara att höra av dig till oss på Bröllopsplanerare