Bröllopsplanering 17e januari 2020

Anledningar till att gifta sig i Italien

En av de mest romantiska destinationerna är väl ändå kärlekens land Italien? 

gifta-sig-i-italien

 

Landet erbjuder en hel uppsjö av magnifika vyer, fantastisk mat, himmelskt vin, oändligt mycket vackra ställen och ligger bara ett par timmar från Sverige. 

 

Eftersom italienarna tar sitt kulturarv seriöst är de flesta av ställena som ligger utspridda över landet fint bevarade.  Vare sig ni väljer att gå för ett sagoliknande slott, en gammal villa eller annan historisk byggnad kan ni vara säkra på att det är väl omhändertaget. 

 

Vädret är som vi alla vet inte alltid pålitligt i Sverige men i Italien går det i stort sett att garantera en härlig dag från perioden maj till oktober. I södra delen av landet skiner solen de flesta dagar på året och den delen passar tack vare det perfekt för både vår och höst bröllop. Fördelen med att vara runt Medelhavet är att det sällan blir sådär riktigt hett att man smälter bort. 

brollop-i-italien

Det går heller ingen nöd på vackra stränder i Italien då landet har över 8000 kilometer av kustremsa. 

Allt fler provinser erbjuder möjlighet att gifta sig direkt på stranden, och även om det inte är juridiskt bindande kan ni absolut hitta er egna privata plats för att hålla ceremonin. Är ni osäkra på reglerna eller behöver hjälp med att hitta rätt ställe kan ni alltid kontakta kunniga bröllopsplanerare,, se våra kategorier för destinationsbröllop och bröllopskoordinatorer. 

 

Ytterligare en anledning till att viga sig i Italien är att pappersarbetet inte är så krävande. Ni behöver inte mycket mer än att ansöka om tillstånd, vilket bör göras åtminstone fyra månader i förväg. 

 

 

Följande text är tagen från Sweden Abroad som förtydligar vilka dokument som krävs:

I Italien ingås äktenskap antingen inför italiensk borgerlig myndighet eller inför kyrklig instans. Partnerskap ("unione civile" ) kan endast ske inför borgerlig myndighet. Med kyrklig instans avses i första hand katolska kyrkan men även vissa andra trossamfund har vigselrätt. För katolsk vigsel krävs att åtminstone ena parten är katolsk trosbekännare. Föregående borgerlig vigsel är inte behövlig.

 

Vigselförrättaren i Italien behöver ett äktenskapscertifikat och ett personbevis med uppgift om födelseort, civilstånd och föräldrars namn. Det är Skatteverket i Sverige som utfärdar äktenskapscertifikat och personbevis. Båda intygen ska vara försedda med apostille-stämpel som utfärdas av en Notarius Publicus i Sverige. Dessa ska översättas av en auktoriserad översättare till italienska. (Vissa kommuner i Italien kräver att både originalhandlingarna och översättningarna ska förses med apostille-stämpel). Slutligen ska båda intygen och översättningarna vidarebefordras direkt till vigselförrättaren.

Parterna skall vid vigseln åtföljas av två vittnen. Om egna vittnen inte medtas brukar sådana kunna anlitas på plats. Om parterna inte har tillräckliga kunskaper i det italienska språket måste dessutom en tolk anlitas inför vigseln.

 

italien-brollop-dokument