Bröllopsplanering 24e maj 2019

Borde jag ha en fri bar på mitt bröllop?

Här är en återkommande fråga när det kommer till bröllopsplanering, och en mycket omtvistad sak. Åsikter varierar kraftigt med frågan om en fri bar jämfört med när du tar betalt, men det är ganska säkert att säga att många av dem som väljer att gästerna betalar ofta kämpar med det bästa sättet att informera sina gäster. Och de som väljer en fri bar har istället problemet med att det kan bli kostsamt och att du sen står där med en stor barnota.

 

Så hur löser man frågan? Vi har kliat oss i huvudet och diskuterat ämnet med leverantörer och koordinatorer och kommit fram till flera förslag som kan hjälpa dig att hitta det bästa alternativet som passar dig budget.

 

Tips: Om din lokal eller cateringfirma står för en fast meny försök att få ett bra pris för dryckespaket på vin och mousserande till måltiden och mingel. Bjud på mousserande innan middagen också, det är mycket billigare än champagne!

 

Lämna en gåva till bar notan!

Du skulle gärna ha en fri bar men budgeten är tight. En snabb uträkning, med en gratis bar efter middagen (3/4 timmar) för 100 gäster kan det kosta uppemot  10 000 - 20 000 kr med ett par begränsningar (inte sprit från “översta hyllan”, bara enkla shots etc).
Kanske fråga några generösa släktingar om de skulle vilja bidra till notan som en bröllopspresent eller, om du ber om pengar på din presentlista, ange några få utvalda att täcka räkningen. Kom ihåg att de flesta lokalerna kommer att vara glada för att du ber att de inte serverar de super dyra grejerna (kanske be dem att dölja den lagrade whiskyn!)

 

drinks

 

Endast vin och öl

Ovanstående är en väldigt accepterad och mycket uppskattad form av fri bar och ett populärt alternativ. Många lokaler accepterar att du köper vin själv och tar endast en mindre avgift för det. Ett fint sätt att poängtera för dina gäster om det som bjuds på men att andra alternativ som sprit behöver betalas för, kan man ställa fram en vacker griffeltavla med alla öl och vinsorter skrivna, och det är något bruden och brudgummen står för.

 

Drinkar

Älskar ni drinkar, eller vet att ni har vänner som inte gillar vin och öl?

Blanda till en “Hans&Hennes” drink gjord på billig sprit och juice och erbjud det tillsammans med öl och vin på din tavla. På det här sättet kan du komma överens med lokalen (eller köpa ingredienserna själv om det är tillåtet) och undvik på så sätt onödiga överraskningar!

Tidsgräns

En ganska populär metod att kontrollera fri bra, men ger lite mer alternativ om vad som kan erbjudas. Det är säkert mer problem än fördelar med den här metoden, inklusive det genanta med att ringa i klockan när det är dags för sista beställningen, och folk samlar på sig 5 drinkar innan tiden gått ut etc.

Drinks

Köp allt själv

Det är en del lokaler, och bröllop utomhus förstås, där du kan köpa all alkohol själv.

Se om du kan jaga rätt på en återförsäljare som kan ge rabatt (eller åk utomlands för att köpa tax-free) och bunkra upp med vad du kan tänkas behöva.

Det är mindre pinsamt för barpersonalen att behöva säga, tyvärr har vi slut på just den sorten, än att behöva säga tyvärr täcker inte barnotan det.

 

Du kan också ta med allt som blir över hem!