Bröllopsplanering 9e mars 2021

Gör en budget för ert bröllop

Det här är den del i bröllopsplaneringen som många par fruktar och ofta vill hoppa över.

Budget är såklart det vi pratar om. 

Har ni gjort en budget för ert bröllop ännu eller tänker ni att det inte behövs och att ni har allting i huvudet?

Tillhör ni den sistnämnda gruppen vill vi bara säga att oavsett hur ni vänder er och försöker hitta en smygväg runt att göra en budget så är detta den oundvikliga uppgiften som måste göras. Det är förmodligen också en av de viktigaste.

Men det gäller inte bara att upprätta en budget utan det är minst lika viktigt att faktiskt följa den. Självklart sker saker längs med planeringens gång som inte går att förutse men i det stora hela så föreslår vi att ni ser budgeten som det stora ramverket för ert bröllop.

Här på bröllopsplanerare gillar vi att budgetera eftersom det just sätter en tydlig ram, ger dig en uppfattning om vad som kan göras och möjliggör lite kul.

Det spelar ingen roll hur mycket eller lite pengar ni har att lägga på ert bröllop. Våra tips nedan kan hjälpa er att bestämma vad ni kan spendera resurserna på och vad ni vill spara in på.

Image 1

Se över hur mycket pengar ni har att röra er med

Ett bra första steg i att beräkna den totala budgeten är att ta reda på vem som faktiskt betalar och var pengarna kommer ifrån. Kanske är det bara du och din partner, eller kanske vill dina föräldrar eller andra familjemedlemmar bidra. Försök ta reda på hur mycket varje part är villig att spendera, eller vilken speciell aspekt av bröllopet de vill ta hand om. Det kan vara en mormor som vill hjälpa till med klänningen eller kostymen, eller en far som känner för att stötta med kostnaden för drycker.

Antag aldrig att dina föräldrar eller andra nära och kära kommer att hjälpa till att täcka kostnaden för ert bröllop utan räkna bara in dessa summor om de tydligt blivit kommunicerade.

Eventuella gåvor ska aldrig läggas in i budgeten.

När du har en uppfattning om hur mycket ekonomiskt stöd du får, fokusera på ditt eget bidrag.

Hur mycket har du och din partner realistiskt, och bekvämt, råd att spendera med tanke på alla de verkliga utgifterna ni har att täcka varje månad i ert vardagsliv?

Baserat på era månadsinkomster, hur mycket kan ni båda rimligt spara mellan nu och bröllopet?

När ni har gjort betalningar för befintliga skulder och betalat era månatliga räkningar, föreslår vi att ni avsätter upp till 10 procent av era intäkter varje månad.

Ett riktigt bra tips är att skapa en direktöverföring som går till ett separat konto för bröllopskostnader. På så vis är det inte bara rester som sparas utan bröllopet behandlas som den investering det är.

Hur mycket, om något, kan du ansvarsfullt dra från ett befintligt sparkonto?

Har ni redan sparat ihop till en större summa? Jättebra, lägg in den på ert bröllopskonto isåfall och räkna med den i budgeten. 

Innan vi går vidare vill vi också säga att ni ALDRIG bör ta lån för att finansiera ert bröllop. Att vara skuldbelagd är är den absolut tråkigaste starten på ett äktenskap man kan ha

Kom ihåg att det inte handlar om hur mycket pengar ni spenderar, det är hur mycket glädje ni känner på er stora dag som räknas!

Prioritera och se över vad ni vill lägga ut pengar på

Du och din partner kommer förmodligen att ha olika åsikter om vilka saker som är värda att spendera pengar på.

Gör en lista som består av tre saker som är de högsta prioriteringarna för dagen. När du väl har bestämt dina prioriteringar, anteckna andra objekt inom varje sektor av evenemanget och numrera dem från det mest till det minst viktiga. De saker som värderas högst kommer att tilldelas en större andel av budgeten.

Kostnaden för ett bröllop baseras ofta på antalet gäster. Ert gästantal kommer att generera antalet artiklar ni måste betala för; inbjudningar, mat, dryck och favoriter. Det avgör också valet av plats, transportmedel och boende.

Att vara strategisk för vilka ni bjuder in är det bästa sättet att sänka kostnaderna för bröllopet från början.

Behöver ni hjälp att göra en gästlista kan ni kolla in verktygen här.

Image 2

Gör själv budgeten

Det viktiga är att faktiskt skriva ner allt. Skapa ett kalkylark med kolumner för varje kategori och tjänst samt de beräknade, modifierade och faktiska kostnaderna. Uppdatera budgeten under tidens gång och flytta gärna inlägg eller belopp när saker och ting förändras.

Fokusera på känslan av ert firande snarare än på prislappen.

Förbered er på överraskningar

Det finns många kostnader, både uppenbara och dolda, som ni måste tänka på innan ni spikar var er bröllopsbudget slutligen kommer att landa. Läs det finstilta och gör efterforskningar om dolda kostnader som kuvertavgifter, övertid för personal och uppställnings- / nedmonteringspriser.

Är ni är osäkra på om ni vill anställa en bröllopsplanerare för hela processen kan ett alternativ vara att endast boka in ett första samtal med en koordinator för att se till att ni är på rätt spår.

Vi rekommenderar alltid par att tilldela 10% av budgeten för oväntade avgifter. Oavsett om det är för kemtvätt, sista-minuten-taxiresor eller att behöva köpa massor av paraplyer kommer det att vara till nytta. Och om inte, kommer det att vara pengar ni kan spendera på något annat efteråt.

Tänk om och tänk nytt 

Uppenbarligen kommer den typ av bröllop ni bestämmer er för att ha att avgöra vad det ska kosta, men det finns många sätt att vara smarta med det för att hålla nere kostnaderna.

Kan ni ändra säsongen för bröllopet?

Kanske kan ni gifta er på en veckodag istället för helg?

Är det en möjlighet för er att bjuda färre personer eller dela upp vigselceremonin och själva festen?

- Köp försäkring så att du täcks för alla oväntade situationer.

- Förhandla över telefon eller personligen med leverantörer för bättre priser.

- Anställ så få leverantörer som möjligt för att få bättre paketpriser.

- Håll dekorationer till ett minimum och fokusera bara på de platser där det är viktigt.

- Ha ceremonin och mottagningen på samma plats.

- Var smart i valet av plats eftersom vissa ställen kräver att du anställer en cateringfirma, köksutrustning, möbler, sängkläder, porslin, glas, bestick eller till och med lampor, toaletter och värmesystem.

- Ta hjälp av en professionell bröllopsplanerare.

Kolla in vårt budgetverktyg här. 

Pinterest image