Bröllopsplanering 6e januari 2022

Din guide till priser för bröllopsfotografering

Bröllopsfotografering är en stor del av din speciella dag som definitivt är värd att investera i. 

Fotografierna tar dig tillbaka till ditt bröllop långt efter händelsen. Det är viktigt att du avsätter en budget som räcker till en professionell fotograf för att se till att du får bilder som ger dig lyckliga minnen i många år framöver.

Det finns många faktorer som påverkar priserna på bröllopsfotografering - och några av dem kommer att överraska dig. Att välja rätt fotograf är ett så viktigt beslut, och med så många olika proffs som erbjuder väldigt olika priser kan det vara svårt att bedöma hur mycket du behöver betala för att få bästa möjliga bröllopsbilder. Vi är här för att ta bort förvirringen från processen.

linda otterstedt

Linda Otterstedt Photography

Från den genomsnittliga kostnaden för bröllopsfotografering till vad man kan förvänta sig för olika paket, vi har varierande priser från professionella bröllopsfotografer runt om i Sverige för att visa vad ni betalar för.

Vi brukar rekommendera att ni avsätter 6-7 % av er bröllopsbudget för bröllopsfotografering, och går upp till 12 % om detta är riktigt viktigt för er. Med ett genomsnittligt svenskt bröllop (enligt våra par) som kostar 180 000 kronor blir det ungefär 10 000-22 000 kronor. Det finns dock många faktorer som kan driva upp eller ner priset för bröllopsfotografering.

emma eriksson fotograpy

Fotograf Emma Eriksson

Plats

Det räcker med att ta en titt i vår leverantörskatalog för bröllopsfotografer för att se att det finns regionala prisvariationer. Som en tumregel kan man säga att Stockholm och dess omgivningar ofta är dyrare.

Ditt bröllopsdatum

Om ni gifter er under vintermånaderna kan er fotograf vara villig att ge er en rabatt. Dessutom kan veckodagen du gifter dig på också ha en effekt. Fredagar och helger är de mest populära dagarna att gifta sig, så din fotograf kan vara villig att förhandla om ni gifter er under veckan.

Swede Pea

Swede Pea Photography

Tidpunkter

Om du inte har en stor budget för fotografering kan du fundera på att anlita en fotograf för att täcka en del av din dag, för att minska kostnaden. Kanske är du nöjd med att brudtärnorna och brudgummen tar bilder av andra delar av dagen, till exempel förberedelserna, och vill bara ha professionella bilder av ceremonin och andra riktigt viktiga delar av dagen. Fråga i så fall fotograferna om de erbjuder ett halvdagspaket eller ett timpris.

Var dock beredd på att kortare fotografering sessioner inte alltid är attraktiva för bröllopsfotografer och många kommer att insistera på ett heldagspaket.

August Jarpemo

Fotograf August Järpemo

Biträdande fotografer

Vill du vara säker på att du har bilder på er båda när ni gör er redo på den stora dagen, eller har du en riktigt stor gästlista? Du kan behöva en fotograf som fotograferar med en assisterande andra fotograf, men tänk på att detta kan driva upp kostnaden.  

För fler priser och offerter kan du kolla in vårt urval av otroligt duktiga fotografer över hela landet här.